Amida by Mathias Dahlgren

Amida by Mathias Dahlgren
– Renkebab

”På Amida kolgrill tilltalas jag av den glödande träkolsgrillen, dess intensiva hetta som ger det grillade köttet och grönsakerna dess fina smak och tydliga karaktär. Min tolkning är gjord på svenskt renkött som är både en hållbar råvara och ett smakrikt kött som ganska sällan fått möta orientaliska smaksättare historiskt. En rökig fet yoghurt binder ihop smakbilden, så att eftersmaken får den där unika Amida känslan som jag älskar.”
– Mathias Dahlgren

RECEPT (4 personer)

Ingredienser:
4 st libanesiska pitabröd
200 gram stekt och skivat reninnanlår
1 dl kraftigt reducerad kalvfond
1 fint hackad grön tomat
½ fint hackad silverlök
4 st stekta carli paprikor
50 gram fint strimlad rödkål
8 st lövtunna skivor citron
100 gram hummus
100 gram grillyoghurt
4 nypor ras el hanout (marockansk kryddblandning)
1 st citron
4 msk fint skuren persilja

Grillolja (1 sats)
3 dl neutral olja
2 st medelstora glödande träkol

Häll oljan i en kastrull, lägg ner glödande kol i oljan. Täck med lock och låt dra i 1h. Sila och förvara i kyl. Obs! Detta görs med fördel utomhus då det ryker kraftigt.

Grillyoghurt
100 gram turkisk yoghurt
1-2 tsk grillolja
Salt

Gör så här:
Blanda ingredienserna till grillyoghurten och smaka av. Lägg ut bröden på 4 tallrikar. Stryk bröden med grillyoghurt och hummus. Toppa med hackad tomat, silverlök och strimlad rödkål. Lägg på carli paprika. Vänd köttet i kalvfonden. Fördela över de 4 bröden. Toppa med fint skivad citron, persilja, salt och peppar. Avsluta med att ringla över lite olivolja och strö över ras el hanout.

Publicerad: