Ge barnkläderna ett långt liv

Ge barnkläderna ett långt liv

Polarn O. Pyret jobbar aktivt med att ge kläderna ett långt liv. Idag ärvs 49% av deras ytterplagg av tre barn minst. I deras hållbarhetsmål för 2020 siktar dom att öka denna siffra till 60%. Genom att öka kvaliteten och livslängden ska kläderna hålla igenom slask, regn och utelek. Men hur tar du hand om dina plagg som du redan har? Vi har samlat tre tips på hur du ger barnkläderna ett långt liv. 

Hur du tvättar plagget

Att tänka till en extra gång innan du ska tvätta plaggen kan göra stor skillnad, både för att bevara plaggens livslängd och för att minska dess klimatpåverkan.

Sortera plaggen efter färg och tänk på hur du doserar, både när det gäller att fylla en tvättmaskin med rätt mängd men även hur mycket tvättmedel du ska använda. Genom dessa tips sparar du energi och låter inte plaggen färga av sig. Och skippa sköljmedlet! Ur miljösynpunkt är det bäst att inte torka i torktumlare eller i torkskåp, dessutom varar plaggen längre om de får självtorka. 

Hur du lagar plagget

Varje år slängs ungefär 7,5 kilo kläder per person i Sverige. En del av dessa är hela och rena, andra är trasiga men går att laga och vissa går inte längre att använda. Oavsett ska inga kläder hamna i soporna – även obrukbara kläder är en värdefull resurs och inte ett avfall. Därför har Polarn O. Pyret lanserat lagningstjänsten PO.P Repairs. Besök vår butik i Ringen för att träffa kunnig personal som hittar bästa lösningen för dig. 

Hur du ger plagget vidare

Har barnet till slut vuxit ur plagget? Är plagget fortfarande helt och rent? Bästa lösningen här är att antingen kolla runt i din kompiskrets om du kan ge det vidare, skänka till second hand eller återvinningsstaion, lägga ut en annons på blocket eller sälja via annan köp-& säljgrupp.

Läs mer om deras hållbarhetsagenda här

Välkommen in till Polarn O. Pyret för experthjälp!

Publicerad: