Hållbara dukningar

Hållbara dukningar

Hos Cervera finns det ett brett sortiment som fyller funktioner för tillagning, servering och heminredning i ditt hem. Vi har pratat med Anette som jobbat på Cervera sedan 1996 om hållbara trender och hur hon löser en större bjudning hemma.

Vad ska man tänka på när man har en större bjudning inplanerad?

Planera i förväg - hur många och om det ska vara något tema. Tänk även efter om det finns mat som går att förbereda innan eller till och med frysa in för att hålla koll på tiden.

Vilka små medel kan man göra för att förnya sin dukning hemma? 

Dukar – tänk på att du kan använda ett lakan eller gardin som du redan har hemma! Blommor – varför inte plocka av vad som finns ute, grenar eller något fint torkat gräs/fröställning.

Vaser – använd vanliga glas i olika höjder på bordet för att göra det mer levande. Pynta med sticklingar som du plockat från krukväxten du redan har hemma eller gå ut och botanisera. Var inte rädd för att det inte är en "välkänd blomma" - se istället färg och form!

Det är fint att skapa en annorlunda combo med din dukning av det du har hemma, riv sönder ett gammalt lakan till servetter, gör en knut av den på tallriken och skriv namnen på servetten med vattenfast penna för att ha som bordsplacering. 

När du dukar för påsk kan du använda de knäckta äggskalen - färga med t.ex. rödlök och använd äggskalen som dekoration på bordet för att skapa en fin färgklick. Tänk gammalt och nytt och blanda med diverse små blommor och gräs från naturen. 

Vad kan ni se för hållbara trender på Cervera?

Att våra kunder handlar för att det ska hålla ett tag - kvalitet före kvantitet! Det är mer genomtänkta val av sina inköp och ser över vilka behov man faktiskt har i sitt hem. Det kommer mer miljöfrågor om produkterna - varifrån produkterna kommer ifrån och där kunden ställer högre krav på "närproducerat" istället för att tillverkning sker i t.ex. Kina. Här väljer kunderna i Ringen metalltratt före en plasttratt, en matlåda i glas istället för plast, naturmaterialet säljs mycket mer i utsträckning. 

Förr valde våra kunder specifika glas till rödvin och vitvin, nu väljer man hellre ett vinglas som passar till både rött och vitt och glas som passar till öl, en drink och vatten. 

Hur kan man tänka hållbart när man väljer nytt porslin?

Kvalitet och ett bra slitstarkt porslin. Om du är ute efter att komplettera din servis, tänk på att välja något från de större tillverkarna, där chansen är större att servisen finns kvar längre i sortimentet. Välj ett neutralt porslin så kan du kombinera med annat du redan har hemma, och variera hellre dina dukningar med små medel som färger på duken, servetter eller blommor på bordet. 

Hur tänker du när du dukar hemma?

Jag tänker tema - färg, blommor, glas och porslin. Vad jag vill bjuda på och därefter planerar jag min middagsbjudning. Då vi är 7 i familjen så är det rätt många viljor och smak i vardagen. Stora generösa fat och uppläggningsskålar med en massa blandat att välja bland - då kan alla i familjen hitta något de vill äta och skapa sin egna tallrikscombo. Mindre gnäll!

Det ska vara inbjudande så att ögat lockas först. Mycket färg även på maten. Ju fler skålar och fat, desto mer nyfiket att prova. Man sitter längre tillsammans om det finns mer att välja bland - som såser och grönsaker.

Jag blandar gammalt och nytt - vårt nya vita Swedish Grace porslin med mormors vit/blåa assietter och gula servetter sönderrivna från en gammal gardin som blev förra årets studentdukning!

Till nyår var det vita porslinet med glasassietter från loppis, vitt lakan och en gammal spetsgardin som duk, guldspraymålade grenar i vas på bordet med några enstaka liljor i och många ljusstakar.

Just nu pågår det tallriksvecka hos Cervera! Minst 25% på alla tallrikar. Välkommen in till Ringen!

Publicerad: