Nystekt Strömming by Mathias Dahlgren

Nystekt Strömming by Mathias Dahlgren
– Avokado-strömming

”Strömmingsvagnen vid Slussen är en klassiker, maten likaså. Nu på tillfälligt besök vid Kornhamnstorg. Att två kusiner från Egypten serverar Stockholms mest genuina street food är ett superintressant fenomen tycker jag. Då jag fick höra att de inte ändrat receptet på 15 år blev jag nyfiken på att göra nått radikalt nytt av strömmingen. Det blev till något jag valt att kalla för avokado-strömming. En ceviche på svensk strömming med bekanta smaker från Sydamerika, toppade med smulor av gammalt hederligt knäckebröd. Strömming på knäckis är en personlig favorit!”
– Mathias Dahlgren

RECEPT (4 personer)

Ingredienser:
4 st hela klargravade strömmingsfiléer
8 klargravade strömmingsfiléer plockade i mindre bitar
4 st urkärnad och grovt tärnad avokado
1 dm skalad gurka skuren i lite större kuber
½ fint hackad rödlök
1/3 röd urkärnad chili tunt skivad
½ fint hackad tomat
4 msk finskuren koriander
2 msk limejuice
1 limefrukt
Olivolja 4msk
Flingsalt
Nymald svartpeppar
4msk grovt krossat knäckebröd
4 tsk forellrom

Gör så här:
Lägg den nerplockade strömmingen tillsammans med avokado, tomat, lök, chili, koriander och gurka i en bunke. Tillsätt limejuice och olivolja. Smaka av med salt och peppar och blanda varsamt. Fördela över 4 stycken halvdjupa tallrikar, toppa med 1 hel strömmingsfilé i varje tallrik. Fördela forellromen över blandningen. Avsluta med flingsalt, nymald svartpeppar och krossat knäckebröd.

Publicerad: