Thongwiset by Mathias Dahlgren

Thongwiset by Mathias Dahlgren
– Friterad kummel med asiatiskt ris

”På Thongwiset har jag gått igång på deras stekta ris och den gröna thailändska tillbehörssåsen. Min tolkning är min version av ett äggstekt asiatiskt ris med grönsaker som toppas med friterad kummel - en svensk fiskråvara som man med gott samvete både kan servera och äta ur ett miljöperspektiv. Till det en het och läskande dippsås att doppa fiskbitarna i eller att krydda upp det egna riset till önskat aromatiskt nirvana.”
– Mathias Dahlgren

RECEPT (4 portioner)

Ingredienser:
Panerad kummel
200 gram kummelfilé skuren i 8 bitar
2 dl vetemjöl
2 dl äggvita
4 dl panco ( japanskt ströbröd)
Fritös och olja till fritering
Salt

Stekt ris
8 dl kokt jasminris (kokt dagen innan)
100 gram brysselkål, tunt skivad
50 gram sockerärta, skuren i mindre bitar
4 st salladslökar, strimlade
4 st stekta och hackade ägg
½ röd chili, fint skivad
1 dl dippsås
4 msk neutral olja till stekning

Dippsås (1 sats)
½ dl fisksås
½ dl limejuice
½ dl risvinäger
3 msk socker
3 dl vatten
1 dl fint skuren ingefära
1 dl fint skuren korianderstjälk
1 dl fint skuren röd chili
½ dl fint skuren vitlök

Blanda det blöta och socker, rör tills sockret löst sig helt. Tillsätt resterande ingredienser och låt stå i kyl över natten.

Topping
4 msk torr-rostade jordnötter, grovt krossade
4 tsk furikake
1 lime delad i 4 klyftor
1 tvättad kaffir lime
8 tsk majonnäs

Gör så här:
Dubbelpanera fiskbitarna och värm oljan till 180 grader. Hetta upp en stekpanna med olja och stek först brysselkålen tills att den mjuknar och får fin färg. Tillsätt sockerärta och sticklök och stek under ytterligare 1 minut. Tillsätt riset och lite dippsås och stek blandningen tills varmt och vätskan förångat. Ställ åt sidan. Vänd i hackat och stekt ägg. Fritera fisken tills gyllene, cirka 4-5 minuter. Låt fisken rinna av på hushållspapper, salta lätt och stryk majonnäs på fiskbitarnas ovansidor. Arrangera riset över 4 tallrikar, arrangera fiskbitarna på riset och toppa med jordnötter, furikake och limeklyftor. Servera dippsåsen till. 

Publicerad: