Tips och trix för uteplatsen

Det är dags att plocka fram dina gröna fingrar! 

Nu har solen börjat komma fram så är det hög tid att plocka fram dina gröna fingrar och börja förbereda din uteplats eller balkong med växter. Det finns mycket forskning som pekar på att gröna växter ökar ditt välmående samtidigt som du får hålla på med händerna. Vi har intervjuat Erica från Blomsterringen i Ringen för att lära oss mer om vad du ska tänka på. 

Vad ska man tänka på när man vill börja fixa på uteplatsen? 

Vårsolen är ju fantastisk och det kliar i fingrarna att få göra fint på uteplatsen/balkongen, men det är bra att ha koll på hur kallt de blir om nätterna. Om det är risk för minusgrader är det bra att plocka in eller täcka blommorna på natten. 

Vilka blommor klarar bäst av kyla? 

Nu såhär i början på säsongen är det klokt att välja blommor som tål några minusgrader, så som Penséer och Gyllenlack. De båda sorterna finns i en bred färgskala att välja bland och håller sig fina en bit in i sommaren. Även lökväxter så som tulpaner, narcisser och pärlhyacinter är ett fint alternativ så här års.

Dessa går utmärkt att plantera ut i rabatten om man har möjlighet, då får man njuta av blommorna varje vår.

Pelargon är det perfekta valet om man inte har möjlighet till daglig skötsel. De vill torka upp i jorden mellan vattningarna och älskar solen. Den är känslig mot kallgrader, så ta in på natten när det är risk för minus.

Vilka olika pelargoner finns det? 

Pelargoner är en stor familj med ett flertal olika sorter och färger. Zonalpelargon passar fint att plantera i krukor eller balkonglådan. Det är en buskig sort som håller sig lite lägre.

Gammaldagspelargoner så som Mårbacka och Rosenknoppspelargon passar fint att plantera i krukor såväl inne som ute. Dessa sorter blir något högre och kan få en härlig unik form.

Doftpelargoner finns det en hel del att välja bland. Med dofter av citrus, pepparmint, morot, Coca-Cola /ingefära eller hasselnöt/ättiksgurka gör dessa växter mer intressanta. En del sorter växer på höjden o andra lite flygigt på bredden.

Vad har ni för tips om jag vill börja odla?

Tänk på att välja en bra jord och krukor med hål i botten när ni planterar. Även att blanda upp jorden med lite lecakulor är bra för att undvika att jorden blir alltför kompakt. Att tillsätta näring brukar ge ett fint resultat.

Glöm inte att vi erbjuder fri hemleverans från Ringen Centrum, läs mer här

Publicerad: