Tugg – Matfestival i Teatern

Tugg är tillbaka i Teatern! 

Under fyra dagar i oktober fyller vi Teatern med festivalstämning och bjuder in er att testa mat, dryck och nya upplevelser. Mellan den 3:e – 6:e oktober kommer vi att anordna bl.a.

- Pop up-restaurang: Södermalm by Mathias Dahlgren

- Workshops där du får möjlighet att lära dig nytt om mat och dryck

- Dryckesprovningar och smakprovningar med spännande aktörer

- Gästspel och nya rätter hos våra Teatern-kockar

- Teatern Chef´s Table där du avnjuter en avsmakningsmeny från alla våra kök

- Specialerbjudanden och happenings hos våra butiker


Vill du vara med? Klicka här för att boka plats! 


Torsdag 3:e oktober 

Grönska

Kom och träffa stadsodlarna, Grönska, och lär dig odla på nya sätt hemma. Med inspiration från kommersiella aktörers tillvägagångssätt får du tips om vertikalodling och mikrogrönska. Groddarnas olika stadium gås igenom och först till kvar får odlingsaskar med sig hem.

Dag: Torsdag 3:e oktober
Tid: 18:00 – 19:00
Kostnad: 75 kr (boka här, betala på plats)

Alf Tumble

Chardonnay till Hawaii? Merlot till Capricciosa? Vilket vin ska man egentligen dricka till pizza? Vinskribenten, poddaren och DJ:n Alf Tumble tillsammans med Galinas Pizza guidar dig genom pizzavinsdjungeln. Du bjuds på ett smakprov av olika pizzor direkt från Galinas ugn som serveras med Alfs urval av passande viner.

Dag: Torsdag 3:e oktober
Tid: 19:30 – 21:00
Kostnad: 200 kr (boka här, betala på plats)

Fredag 4:e oktober 

The Fishery – Ostronprovning

Ostron, denna älskade och hatade delikatess. Många timmar har spenderats med att försöka få upp dem och många har vi ätit. Våra egna fisk- och skaldjursexperter från The Fishery tar dig igenom en provning av 3 ostron med stor smakskillnad och du får samtidigt lära dig inte bara mer om varje sort utan även hur du enklast öppnar de mest envisa ostronen.

Dag: Fredag 4:e Oktober 
Tid: 17:00 – 18:00
Kostnad: 150 kr (boka här, betala på plats)

Chef’s Table

I totalt 24 begränsade platser så sätter vi upp ett exklusivt Chefs Table i Teatern där du får smaka dig igenom alla Teaterns ordinarie kök. Här får du följa med på en kulinarisk resa med smaker och stilar från alla våra kockar med fokus på höstens råvaror. Som tillval har vi även ett vinpaket från Wine Trade med utvalda naturviner.

Dag: Fredag 4:e oktober
Tid: Sittning 1: 18:00 – 19:30 
       Sittning 2: 20:00 – 21:30
Kostnad: 450 kr (boka här, betala på plats)

Wine Trade

Naturvin är inte bara en trend, det är en rörelse i vinvärlden.
Wine Trade tror på viner som speglar sitt ursprung, sin växtplats och det unika i varje årgång –sin terroir. Därför importerar de uteslutande viner som odlas utan kemiska bekämpningsmedel och vinifieras utan onödiga tillsatser. Klassiska och inhemska druvsorter spelar en stor roll i det unika i respektive region.
I denna provning tar de dig igenom viner med karaktär som lämnar ett avtryck hos den som dricker. Deras handplockade urval av sina favoriter helt enkelt!

Dag: Fredag 4:e Oktober
Tid: Provning 1: 18:00 – 18.45
       Provning 2: 19:00 – 19:45
       Provning 3: 20:00 – 20:45
Kostnad: 170 kr (boka här, betala på plats)

Wine Trade gästspelar hos Manufacture

Våra vänner på Wine Trade gör ett gästspel hos Manufacture sätter upp en vinbar med viner som speglar sitt ursprung, sin växtplats och det unika i varje årgång –sin terroir. Klassiska och inhemska druvsorter spelar en stor roll i det unika i respektive region. Här har du möjlighet att prova ett urval av sortimentet och lära dig mer om viner som odlas utan kemiska bekämpningsmedel och vinifieras utan onödiga tillsatser.

Dag: Fredag 4:e oktober 
Tid: 17:00 – 21:00 

Lördag 5:e oktober 

Mosebacke Matstudio

Barn är ju vanligtvis rätt kräsna när det gäller mat. Så hur kan man få dem att inte bara äta bättre utan faktiskt att äta. Karolina Sparring och Johanna Westman driver Mosebacke Matstudio där de har matlagningskurser för barn sedan 5 år. Under 1 1/2 - 2 timmar berättar devad man ska tänka på när man lagar med och för barn. De lagar enkla vegetariska rätter och några nyttiga mellanmål till barn som man bjuds på och svarar på frågor om mat och barn.

Dag: Lördag 5:e oktober
Tid: 12:00 – 14:00 
Kostnad: 75 kr (boka här, betala på plats)

Babette <3 Galinas

Den ena restaurangen håller sitt pizza-hov i Vasastan och levererar nybakade pizzor och utvalda viner till en hungrig publik. Den andra förser Söder med gourmet-pizzor från Teatern och sätter ribban för hur det ska smaka. Nu skapar de ett unikt gästspel under en dag när Olle Cellton, kökschef på Babette kommer in till Galinas och levererar unika pizzor. Det kan inte bli något annat än världsklass när dessa två pizzagiganter i Stockholm slår sina degar ihop.

Dag: Lördag 5:e oktober 
Tid: 11:00 – 16:00

Helgbrunchen är räddad!
Stjärnkocken och Teatern-krögaren Sayan Isaksson som förutom sin egna Nū stått bakom stjärnkrogar som Esperanto och Råkultur ställer till med Street-food brunch med asiatiskt tema i Teatern. Det kommer lagas bl.a. "Huevos Rancheros" Nū-Style med Korea chorizo, avokado, Chimichurri och friterat onsen-ägg som serveras med dirty kimchifries. Plus dessutom en Umeshu Superslush som du kan få virgin eller spetsad.

Dag: Lördag 5:e och Söndag 6:e oktober 
Tid: 11:00 – 15:00 

Nya Carnegiebryggeriet – Ölprovning för tjejer

Äntligen säger ni! Äntligen ett tillfälle att reda ut vad en "tjejöl" egentligen är? Vilken öl som passar för oss brudar att dricka, hur den ska drickas, vad man ska ha på sig när man dricker den, om den får vara mörk, besk eller smaka någonting alls! Eller helt enkelt ett tillfälle för tjejer att träffas, umgås, smaka och prata bärs utan några som helst förutfattade meningar inblandade. Så välkomna på ölprovning endast för tjejer! Det här tillfället är för oss tjejer att nörda ned oss ordentligt i ölets underbara värld, ett tillfälle där vi tjejer bara får umgås och prata öl med varandra, fråga frågor och testa oss igenom olika ölstilar tillsammans.
Lise Ljungman från Nya Carnegiebryggeriet håller i ölprovningen och har hållit i flera ölprovningar endast för tjejer samt arbetar aktivt för en mer jämlik ölbransch.

Dag: Lördag 5:e Oktober
Tid: 16:00 – 17:00 
Kostnad: 175 kr (boka här, betala på plats)

Sthlm Brewing

Stockholm Brewing Co, som fram tills nyligen låg på Södermalmo och nu flyttat till Magasin 3 i Frihamnen brygger ekologiskt öl i vår kära huvudstad. Bryggeriet levererar allt från Lager, Pale Ales och Saisons ekfatslagrad suröl och nu har du möjligheten att prova dig igenom ett urval av deras sortiment. Som guide kommer du ha Krister Gangfløt och få smaka öl producerad ekologiskt på kulturspannmåls-malt, i en provning som tar dig med genom ett sortiment som startar med pilsner, men slutar i syrliga och vilda öl från den så kallade "Cellar Series".

Dag: Lördag 5:e Oktober
Tid: 17:00 – 18:00
Kostnad: 175 kr (boka här, betala på plats)

Beer Battle - Sthlm Brewing vs Nya Carnegiebryggeriet

Välkomna på ölprovning med öl från Nya Carnegiebryggeriet och Stockholm Brewing co där bryggerierna går in i en battle om vilket bryggeri som brygger bäst öl. De kommer ställa olika ölstilar mot varandra: Lager mot lager, IPA mot IPA, surt mot surt, lagrat mot lagrat. Krister Gangfløt från Stockholm Brewing och Lise Ljungman från nya Carnegiebryggeriet kommer guida er igenom öl från respektive bryggeri och diskutera bryggprocesser, ölstilar och smaker och det kommer finnas chans att ställa frågor, diskutera och fördjupa sig i det vi kallar livets dryck! Vilket bryggeri är det som brygger bäst bärs egentligen? Det avgör såklart ni!

Dag: Lördag 5:e Oktober
Tid: 18:30 – 19:30
Kostnad: 175 kr (boka här, betala på plats)

Stockholms Bränneri

Stockholms Bränneri tar med deras gin lokalt producerad på Folkungagatan i Stockholm stads enda destilleri och bjuder in till ginprovning i Teatern, där de berättar om sin verksamhet och hur de producerar Stockholms Bränneri gin. Provningen hålls på svenska.Stockholms Bränneri är Stockholms första destilleri sedan statliga Vin & Sprit lade ner sin produktion på Reimersholme. Produkterna är hantverksmässigt producerad i en gammal Jaguarverkstad mitt på Södermalm i Stockholm i en 350 liters destillationspanna ”Fåfängan”. Verksamheten startade på Södermalm i mitten av 2016. Produktionen är småskalig och manuell med mycket kärlek åt varje flaska. Varje flaska får ett unikt batch och flasknummer.

Dag: Lördag 5:e Oktober
Tid: 20:00 – 21:00
Kostnad: 200 kr (boka här, betala på plats)

Söndag 6:e oktober

Helgbrunchen är räddad!
Stjärnkocken och Teatern-krögaren Sayan Isaksson som förutom sin egna Nū stått bakom stjärnkrogar som Esperanto och Råkultur ställer till med Street-food brunch med asiatiskt tema i Teatern. Det kommer lagas bl.a. "Huevos Rancheros" Nū-Style med Korea chorizo, avokado, Chimichurri och friterat onsen-ägg som serveras med dirty kimchifries. Plus dessutom en Umeshu Superslush som du kan få virgin eller spetsad.

Dag: Lördag 5:e och Söndag 6:e oktober 
Tid: 11:00 – 15:00

Fermentering

Syrade grönsaker är en av de mest kloka saker du kan äta. Gott för din mage och planeten. Mycket tyder på att välmående börjar i magen, att med en god bakteriekultur och tarmflora mår vi som allra bäst. Så, hur kan vi få i oss produkter som innehåller dessa goda bakteriekulturer? Svaret är enkelt: via det vi äter. Fermenterade grönsaker till exempel, innehåller mängder av nyttigheter och som förutom sina fantastiska hälsofördelar även smakar väldigt gott. Och, det bästa av allt är att du kan lära dig att fermentera grönsaker själv och Pepita Andersson visar dig hur. Under en timme kommer vi tillsammans gå igenom grunderna för hur du enkelt kan fermentera dina egna grönsaker, utan onödiga tillsatser - bara naturliga råvaror. Du kommer gå hem med ny kunskap, en burk grönsaker som under nästkommande dagar kommer fortsätta fermenteras i ditt kök.

Dag: Söndag 6:e oktober
Tid: 14:00 – 15:00
Kostnad: 150 kr (boka här)

Publicerad: