Löparskor: Så väljer du rätt

Löparskor Stadium Ringen

Nu börjar vädret äntligen att tillåta träning ute i friska luften igen. Kanske är du sugen på att ge dig ut i löpspåret? Daniel Fred, produktspecialist på Stadium Run, ger sina bästa tips på vad du ska tänka på innan du köper nya skor.

Det viktigaste att tänka på när du köper nya löparskor är att identifiera vad du ska använda dem till. Ska du springa långdistanspass eller är du mer sugen på intervaller?

 

– Ska man använda skorna till långa distanser på hårt underlag eller för återhämtningspassen rekommenderas en väldämpad löparsko. Ska man använda skorna för kortare och snabbare pass eller intervaller kan man i stället värdesätta en lägre vikt samt responsivitet i skorna, säger Daniel Fred.

Rätt skor för underlaget

Om du vill få ut mest av dina löparskor bör du anpassa skorna efter underlaget. Vistas du mycket i terräng finns särskilda terränglöparskor med en grovmönstrad yttersula. Springer du däremot på hårdare underlag som asfalt och hårdpackade grusvägar bör du välja ett par skor som är anpassade efter just det. Innehåller löprundan både skog och asfalt finns det skor som är särskilt lämpade för den typen av löpning.

 

– Märkena gör just nu extremt bra skor. Jag skulle till och med säga att alla märken har någon eller några modeller som passar alla löpare. Alla märken har till exempel en maxdämpad sko, en mellandämpad sko samt en sko med fast dämpning. De flesta har även både bredare och smalare modeller. Med det sagt, var inte rädd att testa ett nytt märke nästa gång du köper löparskor, säger Daniel Fred.

Ta hjälp i butiken

Daniel tipsar även om att inte enbart gå på rekommendationer från bekanta eller efter vad du läst på internet. Eftersom vi alla har olika fötter, löpsteg och förutsättningar är det viktigaste att hitta en sko som är rätt för dig.

 

– Mitt bästa tips är att prata med någon i personalen när du ska införskaffa dig ett par nya löparskor. De har ofta en bred och djup kunskap om de olika modellerna och kan vägleda dig i den stora djungeln av skor. Personalen hjälper även mer än gärna med en löpanalys samt skannar dina fötter för att du ska få den perfekta skon för just dig, säger Daniel Fred.

Löpexperten Daniel Freds bästa tips:

  • Köp inte för små skor: En bra tumregel kan vara att ha mellan en halv och en hel centimeter framme vid tårna. Detta är viktigt eftersom fötterna har en tendens att svälla när man löper.
  • Tänk på kläderna: Perfekta löparskor är som sagt viktigt men något annat som är viktigt under löprundan är klädvalet. Vid kallare temperaturer är trelagersprincipen en rekommendation. Första lagret kan till exempel vara en merinoulltröja eller en funktionströja i skönt material. Andra lagret kan vara en tröja med mönstrad fleece som reglerar värmen. Det tredje och yttersta lagret kan vara en vindjacka som håller ute kylan.
  • Välj rätt strumpor: Ett par strumpor som transporterar fukt på ett effektivt sätt är inte att underskatta.
  • Ha kul: Mitt sista tips kanske låter krystat för vissa men det är faktiskt att ha kul när man springer. Är du en människa som gillar naturen, åk ut till ett naturreservat och bocka av alla leder där. Om du gillar att umgås med andra personer, anslut dig till en löpargrupp (till exempel Stadium Run Club). Gillar du att utmana dig själv, signa upp dig till ett lopp eller försök slå ditt personbästa på milen. Hitta ditt sätt att ha kul med löpning.

Varmt välkommen till Stadium i Ringen, där du hittar dina nya löparskor.