5 boktips till sommaren

Sommarens böcker från Akademibokhandeln.

Oavsett om du gillar deckare, romance eller sci-fi, finns en hel värld av böcker att upptäcka. Akademibokhandeln har valt ut några favoriter till semestern.

Maali Almeidas sju månar av Shehan Karunatilaka

Maali Almeidas sju månar handlar om en äldre krigsfotograf som befinner sig i ett tillstånd mellan liv och död. Han har blivit mördad och får sju dagar, eller ”sju månar”, på sig att lösa sin egen mordgåta. Boken utspelar sig under inbördeskriget i Sri Lanka där dödskvadroner och självmordsbombare har ett fast grepp om landet.

Maali Almeidas sju månar har en stor dos av spänning, men även humor och ironi.

– Den är oväntad och det är svårt att förutspå vad som ska hända härnäst, vilket gör boken väldigt spännande, säger Adam Bäck på Akademibokhandeln i Ringen.

Att fånga en liten gädda av Juhani Karila

Att fånga en liten gädda är skriven av den finska journalisten och författaren Juhani Karila. Den övernaturliga historien handlar om Elina Ylijaako, från finska Lappland, vars liv hänger på en skör tråd. Hon måste fånga en speciell gädda för att undvika en förbannelse. Elina har tre dagar på sig innan det är försent. Hennes uppdrag försvåras av naturväsen, skogsvarelser och en ung polis som förföljer henne efter misstankar om mord.

– Boken har ett väldigt speciellt språk och man kan beskriva det som en blandning mellan en deckare och en folksaga. Den är svår att beskriva, men väldigt härlig att läsa, säger Adam Bäck.

Din tid kommer av författaren Carl-Johan Vallgren

Din tid kommer är en spänningsroman av författaren Carl-Johan Vallgren. Berättelsen utspelar sig i Falkenberg på 1990-talet och börjar med upptäckten av en okänd flickas kropp i ett vattendrag. I boken får man följa lokalpolisen Björling och utredaren Johanna, som båda bär på personliga trauman. Utredningen tar en dramatisk vändning när Björlings dotter plötsligt försvinner under en campingtur.

– Det här är min personliga favorit. Boken handlar till stor del om relationen mellan Björling och Johanna och det finns mycket att känna igen sig i. Vallgren skriver väldigt bra om sorg och saknad, säger Adam Bäck.

Hundmanuskripten av Jon Fosse

I Nobelpristagaren Jon Fosses bok Hundmanuskripten får läsaren följa tre hundar i novellerna Nei å Nei, Du å Du och Fy å Fy. Boken är en humoristisk skildring av relationen mellan människan och hunden, på ett nytt och originellt sätt.

– Många upplever att Fosses andra böcker kan vara tunga och svåra att komma in i, men den här är totalt annorlunda från hans andra böcker. En väldigt rolig bok som är lätt att ta sig igenom, säger Adam Bäck.

Huset på Rivieran av Natasha Lester

I Huset på Rivieran väver författaren Natasha Lester samman två tidslinjer i en spännande berättelse. Den ena delen handlar om Éliane, en ung kvinna i Paris under andra världskriget, som riskerar sitt liv för att skydda ovärderliga konstverk från nazisterna.

Den andra tidslinjen handlar om Remy Lang som många år senare ärver ett fantastiskt hus på Rivieran. Hon blir chockad när hon hittar en katalog över konstverk som stulits under kriget. Hon känner nämligen igen ett av konstverken från sitt barndomshem. Upptäckten väcker frågor om familjens förflutna.

– Natasha Lester är en av de största romanceförfattarna och många tycker att det här är en av hennes bästa böcker, säger Adam Bäck.